2.4.4 Förorenad mark

Det är i ett inledande skede viktigt att ta reda på om förorenade områden berörs av planerade arbeten. Förorenade områden är platser som riskerar att skada eller skapa olägenhet för miljön eller människors hälsa och kan vara mark- eller vattenområden sediment, grundvatten, byggnader och anläggningar.

Historiska föroreningar

I Gävle har det genom tiderna bedrivits många olika verksamheter som kan ha förorenat till exempel marken och byggnader.

Utfyllnad med förorenade massor

Delar av stadens markområden är sedan gammalt utfyllda med fyllnadsmassor av jord, rivningsavfall och muddermassor som kan innehålla föroreningar. Förorenade massor kan påträffas även utanför industriområden.

Tjärasfalt

Finns det asfaltbeläggning ska man vara uppmärksam på om den innehåller stenkolstjära, så kallad tjärasfalt. Tjärasfalt förekommer ibland under lager av annan asfalt. I Gävle kommuns Samlingskarta finns ett skikt som visar vägar med tjärasfalt. Skiktet är dock inte komplett. Tjära användes som bindemedel i asfalt fram till mitten av 1970-talet. Tjärasfalt innehåller höga halter polyaromatiska kolväten (PAH) som är miljö- och hälsoskadliga. Flera PAH:er klassas som cancerframkallande.

Bakgrundsbelastning

Förhöjda bakgrundshalter är vanliga i stadsnära miljöer. Halter av bly och PAH över KM (känslig markanvändning) är vanligt förekommande och det är därför viktigt att krav ställs på massor som ska tillföras ett projekt.

Vem har ansvaret?

I första hand är den som har orsakat föroreningen ansvarig för undersökning och sanering. I samband med att markarbeten utförs kan dock den som utför arbeten inom det förorenade området bli ansvarig för att hantera en förorening som berörs av arbetena. Det är därför viktigt att i ett tidigt skede identifiera eventuella föroreningar som kan beröras.

Var hittar man information om förorenade områden?

Kontakta ansvarig handläggare på Livsmiljö Gävle för information om förorenade områden, till exempel om tidigare verksamheter i området innebär en föroreningsrisk och/eller det finns tidigare undersökningar inom eller i nära anslutning till arbetsområdet.

Naturvårdsverket generella riktvärden

Naturvårdsverket har beräknat generella riktvärden för ett antal vanligt förekommande föroreningar i mark. Dessa kan användas för att bedöma om uppmätta halter innebär en risk för befintlig eller planerad markanvändning. Riktvärdena är inte juridiskt bindande. Generella riktvärden finns för två olika klasser av markanvändning:

Känslig Markanvändning (KM) – brukar tillämpas inom mark för bostadsområden, skolor etc. Medger grönsaksodling, egen brunn på tomten etcetera.

Mindre Känslig Markanvändning (MKM) – brukar tillämpas inom mark för kontor, trafikområden, industrier etcetera.

Bra hantering i planskedet – färre överraskningar i byggskedet

Om det finns indikation på förorening inom berört område ska en inventering utföras då någon form av arbeten i mark ska genomföras. Tidigare markanvändning, verksamhetshistorik och risken för förorenade fyllnadsmassor på platsen ligger till grund för en bedömning av miljörisker och undersökningsbehov.

Om man i ett senare skede får kännedom om att ett förorenat område berörs kan detta leda till:

  • Att arbetet måste avbrytas i väntan på myndighetskontakter och utredning – kan innebära stop i entreprenaden
  • Arbetsmiljörisker
  • Snabba utredningar = höga kostnader
  • Kostnadsdrivande för projektet för att hantera föroreningar, åtgärd, förseningar av plan för vattenhantering (länshållning)

Undersökningar av förorenade områden

Om utförd inventering visar på att det finns en risk för att stöta på föroreningar behöver vanligtvis en översiktlig miljöteknisk undersökning utföras som syftar till att undersöka om föroreningar finns inom området. Undersökningar och provtagningar kan vara kostnadsbesparande om de samordnas med till exempel geotekniska undersökningar. Det kan också finnas undersökningar av berört område sedan tidigare som kan användas för att bedöma hur planerade arbeten påverkas. Beroende på vad som påträffas vid undersökningen kan fördjupade undersökningar krävas.

Resultat av känd förorening redan i planeringsskedet kan:

  • Ge underlag till fördjupande undersökningar (till exempel riskbedömning, att åtgärdsutredning för möjlighet till återanvändning startar i tid)
  • Ge möjlighet till planering av arbeten
  • Arbetas in i förfrågningsunderlagen
  • Ge underlag för att kostnader av förorenade områden tas med i kalkylen
  • Ge möjlighet att planera masshantering (deponi, återfyllning)
  • Ge underlag för underrättelse till myndighet – Viktigt! Se avsnitt nedan.

Upplysning om förorenat område enligt 10 kap miljöbalken

Om en förorening, som kan innebära skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön, påträffas vid en undersökning ska tillsynsmyndigheten alltid genast underrättas. Detta gäller även i områden där det sedan tidigare finns kända föroreningar.

Beställaren på Gävle kommun ska alltid kontaktas och informeras om föroreningen. Denna ansvarar sedan för att rapportera in föroreningen till Miljö- och hälsoskydd enligt blankett på Gävle kommuns hemsida