4.2.13 Växter – och vegetationsytor

Grundläggande ska vara att spara befintlig vegetation inom området där naturlig växtlighet finns. Där ingrepp görs i eller i anslutning till naturmark ska om möjligt skapas förutsättningar för ett återställande av marken till naturmark. Detta kommer på sikt att innebära lägre driftkostnader och ett naturligt landskap.

Vid nyanläggning där möjligheten att bevara/återskapa befintlig vegetation saknas ska ytor med förutsättningar som medger en rationell skötsel, tillräckligt med ljus, naturlig vattentillförsel samt med risk för att erosionsproblem ej föreligger, utföras som vegetationsytor. Se även 3.11 Träd i trafikmiljö.

Vid projektering av och val av träd och buskar gäller bl.a. följande:

  • AMA Anläggning 20 ska åberopas i förfrågningsunderlaget för ingående ytor och objekt. Kraven ska ses som ett minimikrav och ska kompletteras i förfrågningsunderlaget med stöd av RA samt specialistkompetens. Eventuella avvikelser från dess minimikrav ska godkännas av handläggare på Gävle kommun.
  •  Handläggare från Gävle kommun ska godkänna växtval
  • Konsult levererar planteringsplaner och växtlistor till förfrågningsunderlaget. I förfrågningsunderlaget redovisas växtlista enbart i mängdförteckning med beskrivande text. Vid omstämpling till bygghandling placeras en kopia av växtlistan även på planteringsplanen.
  • För trädplanteringar, ängsytor samt planteringsytor med buskar och perenner ska färdigställandeskötsel och två års garantiskötsel ingå i förfrågningsunderlaget från konsult.
  • För gräsytor typ bruksgräsmatta eller ytor som slaghackas ska färdigställandeskötsel ingå i förfrågningsunderlaget.