Permanenta Trafikanordningsplaner
Flertalet vägmärken kräver, för dess juridiska giltighet, att en lokal trafikföreskrift (LTF) utfärdas. Lokala trafikföreskrifter är de trafikregler som inte är generellt beskrivna i lag. Det gäller t.ex. huvudleder och väjningsregler, påbjuden körriktning, förbud för fordon av visst slag och parkeringsregler. Läs mer om LTFer under Lagar och föreskrifter, se 2.7.1 Lokala trafikföreskrifter (LTF).
Allmänt
Vägutrustningsplanen upprättas med förstudien som grund.
Planen ska tydligt visa utformningen avseende vägmarkering, vägmärken, vägvisning och gatunamn. Den har tre funktioner:
- Beslutsunderlag för LTF
- Underlag för upphandling och utförande
Vägvisningsplan
Undersök behovet av vägvisning. Stäm av mot vägvisningsplanen och mot angränsande vägvisning.
Vid behov ska Gävle kommun uppmärksammas på nödvändigheten av ett utökat arbetsområde i syfte att erhålla samstämmighet med angränsande vägvisning.
Samordning av vägvisningsmålen ska ske med Trafikverket och Gävle kommun.
Se även över behovet av cykel- och gångvägvisning i projektet.
Utrustning i särskilda miljöer
I särskilda miljöer kan speciella krav på utformningen av trafikanordningarna ställas. Samordning ska ske med Gävle kommun gällande exempelvis val av skyltbågar och –bärare. Sådana önskemål om ”miljöanpassning” ska ske med beaktande av krav på tydlig utmärkning för trafikanten och för den som övervakar regleringen –polis eller trafikövervakare.
Ritningar
Stomplanen för ombyggnaden ihop med grundkartan används som underlag för vägutrustningsplanen.
Projektören ska säkerställa i fält att grundkartan stämmer överens med verkligheten.
Vägutrustningsplanen ska vara tydlig och icke relevanta lager ska tas bort från planen. I vissa fall kan det vara aktuellt att visa ytskiktslagret för att tydliggöra utformningen av föreslagna trafikanordningar.
Vägutrustningsplanen ska ha en kvalitet så att den tillsammans med skylt- och vägmärkesförteckningen kan användas som underlag för att begära anbud på eller beställa utförande av trafikanordningar. Det ska tydligt framgå vad som är nytt och vad som är befintligt.
Vägutrustningsplanen ska granskas av ansvarig handläggare på Gävle kommun.
Ritningen ska vara i skala 1:500, i undantagsfall skala 1:1000 vid stora okomplicerade ombyggnader. Vid ombyggnader i det befintliga gatunätet ska det framgå vad som är föreslaget respektive befintligt.