Utgångspunkten för Gävle kommuns arbete med trafiksäkerhet är Nollvisionen, vilket innebär att ingen trafikant ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken. Förbättringar inom trafiksäkerhetsområdet sker kontinuerligt i Gävle kommun i form av bland annat rätt utformning av övergångsställen och passager samt säkra skolvägar som syftar till att skapa möjligheter för barn och ungdomar att självständigt och säkert ta sig till skolan.
Gävle kommuns arbete utgår också från rådgivande dokument som GCM handbok – Sveriges kommuner och landsting och Vägverkets skrift med riktlinjer för utformning, drift, underhåll med gång, cykel och moped i fokus samt TRAST – Trafik för en Attraktiv stad, riktlinjer som är gemensamt framtagna av Vägverket, Sveriges kommuner och Landsting samt Boverket och som används för all typ av trafikplanering. Det är dock önskvärt att Gävle kommun tar fram ett separat strategidokument för övergripande trafiksäkerhetsarbete, där bland annat olika typer av hastighetsdämpande åtgärder beskrivs och hur dessa ska användas. I ett sådant dokument skall hänsyn tas till exempelvis framkomlighetsbegränsningar för kollektivtrafik och blåljusfordon.
Hastighetsarbetet i Gävle kommun har sin utgångspunkt i den kommunala hastighetsplanen som togs fram 2010. Det är viktigt att gatans standard och utformning överensstämmer med och ger en tydlig indikation på lämplig hastighetsbegränsning. Framkomligheten och trafikmängden på vissa gator måste dock styra valet av standard och då får specifika platser utmed gatan, som har behov av säkrade korsningar eller liknande, justeras istället. Gävle kommun tar stöd av handboken Rätt Fart i staden som publicerats av Vägverket och tagits fram i samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting.
I trafiksäkerhetsarbetet är det särskilt viktigt att beakta gående, cyklister och kollektivtrafikresenärer och att ta särskild hänsyn till barns och äldres förutsättningar. När gatumiljön blir säkrare för dessa grupper blir den ofta säkrare även för övriga trafikanter.
I alla ny- och ombyggnadsprojekt såväl som vid drift- och underhållsarbete ska trafiksäkerhet vara en självklar del i arbetet.