4.1.4 Förorenade massor och tjärasfalt

I projekteringen ska hänsyn tas till eventuella föroreningar som har identifierats och kan beröra planerade arbeten. Se även avsnitt 2.4.4 Förorenad mark.

Detaljerad saneringsförberedande undersökning

I projekteringsskedet kan detaljerade undersökningar behöva utföras för att förorenade massor ska kunna identifieras och kunna sorteras ut vid schakt. Möjlighet till återanvändning ska utredas och om massor behöver köras iväg ska lämplig godkänd mottagare kontaktas. Om förorenade massor behöver mellanlagras ska plats och lämpliga skyddsåtgärder utredas.

Vanligtvis behöver följande uppgifter finns med i förfrågningsunderlaget:

  • Schaktplan innehållande föroreningsnivåer och mängder
  • Kravställning på relationshandling (exempelvis inmätning av terrassen, eventuella kvarlämnade föroreningar och eventuella dukar/täta skikt)
  • Eventuella krav vid mellanlagring
  • Eventuellt behov av miljökontroll när arbetena utförs
  • Tilltänkt godkänd mottagningsanläggning

§ 28 anmälan

Vid arbeten i förorenade områden krävs en så kallad § 28 anmälan till tillsynsmyndigheten. Anmälan om sanering enligt 28 § förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd skickas in till tillsynsmyndigheten av beställaren, men underlag för en anmälan ska tas fram av konsult. Underlaget ska bestå av de uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att tillsynsmyndigheten ska kunna bedöma om föreslagna åtgärder är tillräckliga. Anmälan ska göras i god tid, minst sex veckor innan åtgärden påbörjas.

Återanvändning av massor

Möjligheten att återanvända massor inom arbetsområdet ska ses över. För att kunna återanvända massor inom arbetsområdet eller i ett annat område kan det krävas en anmälan till Miljö- och hälsoskydd.